Glenair
 • sv
 • en

Sök produkt

Sök direkt efter information om specifika produkter
genom att ange ett artikelnummer här.
Du kommer länkas vidare till Glenair, Inc (US).

G1- Glenairs begynnelse

Hos oss på Glenair har vi två biblar.

Två kataloger som väger lite tyngre och som också är oss lite extra kära. Det är vår Mighty Mouse-katalog på stadiga 1,8 kilo, men även vår backshell-katalog på nästan lika stadiga 1,5 kilo.

två kataloger

Hela Glenairs historia börjar faktiskt med en bakkåpa, vår G1. Det allra första artikelnumret som levererades från Glenairs fabrik.

Vi går tillbaka ända till 1955. Glenairs rötter hittar vi i företaget Pacific Automation Products INC där man under denna tid tillverkade komplexa flerledarkablar för missiler och rymdfordon. “PAPI” utvecklade innovativa metoder för att bygga mantlat kablage längre än den då befintliga maxlängden på 250 fot.

grand

PAPIs placering på Glendale Grand Centrals gamla landningsbana gjorde det lite enklare när de rullade ut de 1000 fot långa kablarna för att försiktigt montera en neoprenjacka. Förvånande nog var dessa kablage relativt simpla med tanke på hur och var de skulle användas. Mestadels var detta på grund av att EMI-störning inte hade hunnit bli ett problem i branschen.

PAPI blev dock senare lite av en pionjär kring EMI-skärmning,och såg behovet när elektroniken började ta mer och mer plats. De utvecklade en flätad metallisk skärmning just för att skydda mot EMI-störningar.

De flesta kontaktdonsföretag på den här tiden inkluderade endast en enkel kabelklämma med sina don till för dragavlastning. Det fanns heller ingen industristandard, utan varje företag kom med sin egen version och design. Men när användningen av den flätade skärmningen ökade, ökade också behovet av bakkåpor med möjlighet till skärmavslutning.

Som tidigare nämnt höll sig kontaktdonsleverantörerna till sina egna lösningar och militärstandarden var ännu inte helt satt. Detta ledde till att tre nytänkande anställda från ”PAPI” bestämde sig för att hjälpa sina kablagekunder på jakt efter tillbehör. Man utvecklade och började tillverka ett brett utbud av nya ruggade kontaktdonstillbehör, problemet var dock att en stor del av kundmarknaden var PAPIS nuvarande konkurrenter. För att locka till sig dessa valde man att starta ett separat företag för tillbehören.

Ur detta föddes Glenair, som stal sitt namn från området (Glendale) och gatan (Air Way) där fabriken höll till. Ut kom också vår allra första produkt, vår G1, som du kan beställa än idag!

g1
G1

Den snabba tillväxten inom flygindustrin i Kalifornien gjorde att Glenairs produkter hade hög efterfrågan, och snabbt hade Glenair vuxit om det ursprungliga PAPI. Såhär 60 år senare har Glenair fortfarande kvar sin fabrik på Air Way i Glendale. Dock har vårt utbud vuxit sig mycket större och bredare än endast kablage och bakkåpor sedan länge.

Glenair ägs än idag av ättlingarna till en av de tre som lämnade PAPI för Glenair och är fortfarande ett privatägt företag som investerar i utveckling och organisk tillväxt.

Vill du läsa mer om våra bakkåpor?

Klicka dig in på vår produktsida här.  

Har du några frågor eller behöver du hjälp med beställning?

Kontakta oss här.

 

 

Taggar:, , , , , ,

  • Kontakta oss

   Glenair Nordic AB
   Box 726
   169 27 SOLNA

   Besöksadress
   Gustav III:s Boulevard 42
   Telefon +46 8 50 55 00 00
   E-post sales@glenair.se

   Följ oss

    

  • Nyhetsbrev

   Prenumerera på alla nyheter och artiklar från Glenair Nordic. Dina uppgifter kommer inte att delas med tredje part. Läs mer i vår integritetspolicy.

 • sv
 • en